Skip to content

Persbericht: Coöperaties DMK eG en DOC Kaas U.A. introduceren nieuwe melkstroom

Hoogeveen, 5 augustus 2024

De twee coöperaties Deutsches Milchkontor eG en DOC Kaas U.A. introduceren vanaf 1 januari 2025 een nieuwe melkstroom voor hun leden. Deze melkstroom voldoet aan de eisen van het Duitse Haltungsform-Stufe 3 (HF3) en heeft een verdere verbetering van het dierenwelzijn als belangrijkste thema. Deze melk wordt door de DMK Group verwaard in een breed assortiment zuivelproducten. De DMK Group verwacht met deze stap een groot deel van het assortiment om te kunnen zetten naar de normen van het HF3-programma. Deelnemende melkveehouders ontvangen een toeslag van € 3,00 per 100 kg melk boven op de basismelkprijs.

De marktvraag naar zuivelproducten met het HF3 label is in 2023 begonnen en groeit. Zowel bij kaas als witte zuivelproducten willen retailers het assortiment omzetten naar producten die voldoen aan de eisen vanuit HF3. De DMK Group heeft in 2023 het assortiment van de zuiveldranken voor de Duitse retail al omgeschakeld naar HF3.

 

Om aan de groeiende marktvraag te kunnen voldoen hebben de besturen van coöperatie DMK eG en DOC Kaas U.A. besloten om alle Nederlandse en Duitse leden per 1 januari 2025 de mogelijkheid te bieden melk te leveren volgens het programma van QM++ wat overeenkomt met Haltungsform- Stufe 3. Hiermee spelen de coöperaties in op de toenemende vraag naar verdere verbetering van dierenwelzijn op melkveebedrijven.

 

Het programma focust op meerdere onderdelen waaronder koecomfort, diergezondheid, kalveropfok, voer, houderij-omstandigheden en bedrijfsomgeving / bedrijfshygiëne. Ieder onderdeel heeft meerdere criteria waar deelnemende melkveehouders aan moeten voldoen. Naast deze criteria zijn het hebben van een geldige KKM- en VLOG-erkenning basisvoorwaarden voor deelname aan het programma. Het programma wordt door een onafhankelijke partij geborgd.

 

Deelname aan het HF3-programma is ook mogelijk voor nieuwe leden die zich aanmelden bij coöperatie DOC Kaas U.A. en aan de criteria voldoen.