Skip to content
Zuivelsector vraagt om helder perspectief
Hoogeveen, 30 augustus 2024
De zuivelsector speelt een cruciale rol in de Nederlandse economie. Vooral op het platteland blijkt de zuivelsector een belangrijke aanjager van de economie. “We zijn van onschatbare waarde. Daar moeten we in Nederland zuinig op zijn”, zegt Albert de Groot, voorzitter van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), naar aanleiding van een onderzoek van accountants- en advieskantoor EY naar de economische waarde van de Nederlandse zuivelsector.
De NZO vindt dat in het debat over de toekomst van de landbouwsector onvoldoende rekening wordt gehouden met de waarde van de zuivelindustrie voor Nederland. “We staan aan de vooravond van een nieuw politiek seizoen met een nieuw kabinet. Ik hoop van harte dat het kabinet zich realiseert welke belangen erop het spel staan”, aldus De Groot tijdens het vandaag gehouden symposium ’De waarde van zuivel. Bouwen aan de toekomst van morgen‘. “Het debat gaat begrijpelijkerwijs vaak over koeien en boeren, maar de waarde van zuivel voor de economie, de voedingswaarde van zuivel en de sociale waarde mogen niet worden vergeten.”
Uit onderzoek van EY blijkt dat de zuivelsector een belangrijke aanjager is van de economie, vooral op het platteland. EY heeft vastgesteld dat het totale zuivelcomplex goed is voor zo’n 84.000 banen en een toegevoegde waarde heeft voor de Nederlandse economie van 8,3 miljard euro, mede dankzij de sterke internationale reputatie van de zuivelsector.
De Groot overhandigde vandaag de eerste exemplaren van het onderzoeksrapport aan Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW en aan Ger Koopmans, voorzitter van LTO Nederland. De beide voorzitters van de grootste werkgeversverenigingen onderstreepten het belang van de zuivelsector voor Nederland. “Om een sterke internationale rol te kunnen blijven spelen is een sterke thuisbasis nodig, van melkveehouders én van de zuivelindustrie. Die horen bij Nederland”, aldus Thijssen, die eraan toevoegt dat de zuivelsector zal moeten innoveren om duurzamer te kunnen produceren.
Consistent overheidsbeleid voor realistisch toekomstperspectief
Dat vraagt volgens LTO-voorzitter Ger Koopmans wel om een consistent overheidsbeleid. “Duizenden melkveehouders, hun gezinnen en tienduizenden mensen werkzaam in de zuivelketen snakken naar de mogelijkheid om zelf hun pad te kiezen zodat zij de duurzame doelen gaan halen. Hoopvol zien we een nieuwe Haagse koers. En vooral voelen wij weer dat de sector naar waarde wordt geschat.”
NZO-voorzitter De Groot stelt dat de zuivelsector goed in staat is om de veranderingen door te maken. ”We zijn hard aan de slag om onze zuivelproductie aan te passen aan de wijze die markt en maatschappij van ons vragen. Dat kan niet in één keer. Wat we nodig hebben, is een begaanbaar pad om de transitie door te kunnen maken. Dan kunnen we waarde blijven toevoegen aan de Nederlands samenleving. Daarvoor gaan we graag het gesprek aan met de overheid.”