Skip to content
Hoogeveen, 26 april 2024
Persbericht: Onderzoek: Kennis over voedingswaarde zuivel schiet tekort bij meeste Nederlanders

  • Nederlanders geven hun kennis over gezond eten een 7,4
  • Nederlanders weten niet goed wat zuivel voor het lichaam doet
  • Nederlanders halen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zuivel niet

Bijna iedereen in Nederland eet en drinkt zuivel en 80% weet dat het onderdeel is van gezonde voeding. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten waarom zuivel gezond is1. Zo weten veel Nederlanders niet wat de voedingsstoffen in zuivel voor je lichaam doen. En is het mensen vaak niet duidelijk welke voedingsstoffen je mist als je geen zuivel neemt, zoals vitamine B12 en vitamine B2. Dat een dagelijkse portie zuivel de kans op diabetes type 2 en darmkanker kan verkleinen, weet slechts een kwart.

 

Nederlanders beoordelen hun kennis over gezond eten met een 7,4. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.500 respondenten van onderzoeksbureau Kien in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). “En met een 7,4 overschatten we onszelf”, zegt Stephan Peters van NZO. “Veel mensen weten dat zuivel veel van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan calcium levert. Maar de meesten hebben geen antwoord op vragen over wat voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B2 en B12 voor je lichaam doen.” Zo weet minder dan 40% dat vitamine B12 bijdraagt aan een goede werking van het zenuwstelsel. Ook denkt de helft van de consumenten dat er geen verschil zit in de voedingswaarde van plantaardige dranken zoals soja-, haver- en rijstdrank.

 

We komen niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zuivel

Zuivel draagt bij aan de inname van belangrijke voedingsstoffen en aan het verkleinen van de kans op diabetes type 2 en darmkanker. Daarom raadt de Gezondheidsraad aan om 2 à 3 porties melk of yoghurt en 2 plakken kaas per dag te nemen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zuivel verschilt per leeftijdsgroep en varieert van ongeveer 400 gram tot 600 gram. Op basis van RIVM’s Voedselconsumptiepeiling van december 2023, blijkt dat we in Nederland gemiddeld 329 gram zuivel eten en drinken2, inclusief zuivelproducten die niet in de Schijf van Vijf staan. Daarmee komen we niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zuivel. Stephan Peters: “Dit gat is groot. Te groot. Want hoewel er veel manieren zijn om aan voldoende voedingsstoffen te komen, is zuivel een makkelijke en snelle manier om de voedingsstoffen die je nodig hebt binnen te krijgen. Onder andere voor botten en spieren en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Helaas weet niet iedereen dat zuivel veel voedingsstoffen bevat en wat die voor je lijf doen. Wij doen ons best om de kennis over de voedingswaarde van zuivel op te krikken.”

 

Een pond broccoli levert dezelfde hoeveelheid calcium als 1 glas melk

Voor vrouwen tussen 19 en 50 jaar die eten volgens de Schijf van Vijf levert zuivel 84% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium, ongeveer 800 milligram. Een glas halfvolle melk van 150 ml levert 185 milligram calcium. Dit staat gelijk aan de hoeveelheid calcium in 559 gram broccoli, 219 gram spinazie of 148 gram Chinese kool. Wie geen zuivel kan of wil consumeren, moet goed opletten of zij de benodigde voedingstoffen wel binnenkrijgen. Niet iedereen is zich hiervan bewust. Zo weet ongeveer 42% van de Nederlanders niet dat het voor je gezondheid uitmaakt welke plantaardige drank je neemt. Slechts 14% is op de hoogte dat sojadrank die is verrijkt met calcium en vitamine B12 de enige plantaardige drank in de Schijf van Vijf is.

 

“Het is belangrijk om te beseffen dat producten flink kunnen verschillen in voedingswaarde”, zegt Stephan Peters. “Zuivel bevat van nature veel voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven, zoals eiwit, calcium, vitamine B12 en B2. Melk, yoghurt en kaas zijn daarom niet eenvoudig één op één te vervangen door een ander product.”

 

Hoeveelheid voedingsstoffen per glas (150ml)

 

Belangrijkste resultaten publieksonderzoek zuivelkennis
  • Zuivel staat in de top 3 van de meest gegeten en gedronken producten, net zoals groente & fruit en granen. Nederlanders in het noorden van het land en 60-plussers nemen vaker dagelijks zuivel.
  • Wat is zuivel? Meer dan 93% weet dat yoghurt, karnemelk, koemelk, kwark en kaas zuivelproducten zijn. Margarine, halvarine en eieren worden het vaakst foutief aangewezen als zuivelproduct (57%, 56% en 36%).
  • Het is bij acht op de tien Nederlanders bekend dat zuivel een belangrijk onderdeel is van een gezond voedingspatroon. Zeven op de tien weten dat het bewezen is dat melk en yoghurt goed voor je zijn.
  • Bijna negen op de tien weten dat zuivel kan helpen bij het versterken van je botten.
  • 85% van de ouders weet dat zuivel goed is voor de ontwikkeling en groei van hun kind.
  • 81% van de ouders vindt het belangrijk dat hun kind(eren) zuivel eten en/of drinken.
  • Eén op de zes ouders geeft zijn/haar kind(eren) liever plantaardige dranken dan zuivel.
  • Bijna de helft van de Nederlanders weet niet dat de voedingswaarde van diverse plantaardige dranken onderling verschillen.
  • Wie geen zuivel consumeert, kan een tekort aan calcium krijgen. Dit weten zeven op de tien Nederlanders.
  • Wie geen zuivel consumeert kan een tekort aan vitamine B12 krijgen. Dit weet 18% van de Nederlanders.
  • Wie geen zuivel consumeert kan een tekort aan vitamine B2 krijgen. Dit weet 13% van de Nederlanders.
  • Zes op de tien Nederlanders weten niet dat een dagelijkse portie yoghurt de kans op diabetes type 2 verkleint.
  • Zes op de tien Nederlanders weten niet dat een dagelijkse portie zuivel de kans op darmkanker verkleint.

 

Over de Nederlandse Zuivel Organisatie

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) is de branchevereniging van de Nederlandse zuivelindustrie. Wij behartigen de belangen van dertien Nederlandse zuivelbedrijven die melk verwerken tot een breed pakket aan zuivelproducten: van zuiveldranken, baby- & kindervoeding, kaas en desserts tot ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische sector.

 

1 NZO, Zuivelkennis van Nederland. Het onderzoek werd tussen 9 en 15 januari 2024 uitgevoerd door Kien in opdracht van NZO. In totaal namen 1.511 mensen deel.

2 RIVM, Wat eet Nederland