Skip to content
Persbericht: Coöperatie DOC Kaas start koolstofproject Blijvend Grasland
“De unieke waarde van grasland verdient waardering binnen de zuivelketen”

Hoogeveen, 13 februari 2025

Zuivelcoöperatie DOC Kaas start met ingang van 2025 een koolstofproject waarbij melkveehouders extra CO2 vastleggen via blijvend grasland. Door de opgeslagen koolstof te certificeren, ontstaan verhandelbare certificaten die – bij voorkeur – in de keten worden verkocht. Op deze wijze wordt verduurzaming van de melkproductie op aangesloten veehouderijbedrijven door (keten)partijen gestimuleerd en financieel ondersteund.

 

Melkveehouders leveren een unieke bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem, door via grasland CO2 uit de atmosfeer te verwijderen en op te slaan in de bodem. Deze vastlegging beslaat gemiddeld 1 tot 1,5 ton CO2 per ha per jaar. Afhankelijk van het productievolume per ha (kg meetmelk per ha grasland) is de footprint van melk zo’n 10 procent lager dan nu berekend.

 

Grasland dient maatschappelijke belang

Coöperatie DOC Kaas erkent de unieke eigenschappen van grasland en stimuleert melkveehouders om deze in te zetten voor het maatschappelijk belang: het tegengaan van de opwarming van de aarde. Daarom start de zuivelcoöperatie met ingang van het groeiseizoen 2025 een speciaal koolstofproject in samenwerking met haar leden-melkveehouders. “Als melkveehouders hun grasland in een periode van tien jaar niet ploegen, legt dat grasland méér CO2 vast dan gemiddeld. Dit is een unieke bijdrage die de deelnemers leveren aan de samenleving. Binnen dit project organiseren wij de maatschappelijke én financiële waardering die ze hiervoor verdienen,” legt Geert Hartlief, directeur Strategie bij DOC Kaas, uit.

 

Gecertificeerde vastlegging

Het koolstofproject van coöperatie DOC Kaas is open voor haar leden melkveehouders uit heel Nederland. Het project is opgezet volgens het Methodedocument Blijvend Grasland van Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK). “We kiezen voor de hoogste standaard van certificering, op basis van frequentie bodembemonsteringen,” verklaart Geert Hartlief de keuze voor SNK. “Als producent van een breed assortiment zuivelproducten zetten we ons dagelijks in voor de hoogste kwaliteit. Diezelfde standaard geldt ook voor koolstofvastlegging.”

 

Het koolstofproject van coöperatie DOC Kaas start in 2025 en heeft een looptijd van minimaal 10 jaar. Vóór aanvang van het groeiseizoen 2025 wordt de uitgangssituatie van de hoeveelheid bodemkoolstof vastgelegd via bemonstering van de deelnemende percelen. In de loop van het voorjaar wordt het projectplan ter validatie aangeboden bij Stichting Nationale Koolstofmarkt. Hartlief: “Door te voldoen aan de eis van additionele koolstofvastlegging, ontstaan binnen dit project koolstofcertificaten die we via onze afzetketen financieel tot waarde brengen. Ketenpartners die hun CO2-uitstoot willen compenseren, dragen zo ook financieel bij aan verduurzaming van het melkveebedrijf. Dat is gunstig voor de gehele zuivelketen.”

 

Kennis in ontwikkeling

Koolstofvastlegging in landbouwbodems sluit goed aan bij de duurzaamheidsstrategie van coöperatie DOC Kaas, binnen de thema’s ‘klimaatbescherming’ en ‘biodiversiteit’. Samen met de deelnemers onderzoekt de coöperatie tijdens de looptijd van het project hoe de koolstofvastlegging op grasland verder kan worden verbeterd. Hartlief: “Melkveehouders hebben met hun grasland een uniek natuurlijk middel voor de opslag van koolstof. Samen gaan we ontdekken hoe we dit instrument zo effectief mogelijk kunnen inzetten, voor zowel het klimaat als de biodiversiteit. Dat is de kracht die we als coöperatie kunnen mobiliseren.”

 

Over coöperatie DOC Kaas U.A.

DOC Kaas U.A. is een Nederlandse zuivelcoöperatie, opgericht in 1895. Van de melk die de leden-melkveehouders produceren, maakt de zuivelonderneming de DMK Group een breed assortiment zuivelproducten zoals kaas, dagverse zuivel, babyvoeding, melkpoeders en ijs dat wereldwijd wordt genuttigd. Uitgangspunt bij onze activiteiten is een duurzame bedrijfsvoering die rekening houdt met mens, dier en omgeving.