Skip to content

Klimaat

Klimaat

De coöperatie en haar leden-melkveehouders werken actief aan een beter klimaat door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

 

Dit gebeurt onder andere via de duurzaamheidsprogramma’s Tuurlijk! en Milkmaster waar leden worden gestimuleerd om het melkveebedrijf verder te verduurzamen. Daarnaast introduceert coöperatie DOC Kaas vanaf 2024 een klimaattoeslag voor leden die de CO2-equivalenten per kg melk onder een bepaalde norm krijgen, gebaseerd op de KringloopWijzer. Verder werken wij in het ‘Net Zero Farming’ project samen met coöperatie DMK eG, leden-melkveehouders, onderzoekers en partners om nieuwe technologieën op de melkveebedrijven te implementeren en zo onze voetafdruk te verkleinen. Tot slot spelen onze leden-melkveehouders een onmisbare rol bij de vastlegging van CO2 in de bodem en het opwekken van hernieuwbare energie.

Klimaat

Op een missie om onze emissies te reduceren

Ons doel is om zuivelproducten te maken van melk die klimaatneutraal is. Daartoe werken we samen met DMK eG aan het ‘Net Zero Farming’ project. Dit project richt zich op het testen van innovatieve klimaatmaatregelen om broeikasgasemissies te verminderen bij onze leden-melkveehouders. Hierbij testen we verschillende maatregelen bij onze melkveehouders in Duitsland en Nederland om de voetafdruk te verminderen. De focus daarbij ligt op bedrijfsmanagement, akkerbouw en voedergewassen en energieopwekking.

 

Zo testen we o.a. de mogelijkheden voor het gebruik van voederadditieven om methaan te verminderen, het optimaliseren van rantsoenen, het verbouwen van inheemse eiwitrijke gewassen en aanpassingen in mestbeheer. Alle geteste maatregelen worden beoordeeld op de praktische uitvoerbaarheid en het effect op diergezondheid en melkproductie. De inzichten uit dit proefproject worden vertaald naar duurzame concepten die op de melkveebedrijven van onze leden kunnen worden toegepast.

 

Bij het proefbedrijf van de familie Ten Kate in het Drentse Veeningen worden de eerste maatregelen om de emissies te reduceren nu getest. Henkjan ten Kate vindt het belangrijk om het melkveebedrijf voor te bereiden op de toekomst en klimaatverandering. Op het bedrijf waar melkkoeien en fokzeugen worden gehouden, verbouwen ze zoveel mogelijk veevoer zelf. Daarnaast werken ze aan een biogasinstallatie die direct energie teruglevert aan de omwonenden.

Boeren dragen al aanzienlijk bij aan de bescherming tegen klimaatverandering, maar we moeten deze inspanningen nu optimaliseren en het volledige potentieel benutten voor ons allemaal.

 

Klimaat

DOC Kaas en Klimaat

Klimaat toeslag

In 2024 heeft de coöperatie een klimaattoeslag geïntroduceerd bovenop de basismelkprijs. Leden-melkveehouders die aan de criteria voldoen en lagere broeikasgasemissies realiseren, ontvangen een toeslag van maximaal €0,50 per 100 kilo melk. De emissie per kilo meetmelk is berekend via de KringloopWijzer.

 

Koolstof vastleggen

Naast het verminderen van broeikasgasemissies is het vastleggen van CO2 ook belangrijk om onze klimaatdoelen te bereiken en de emissies in de keten te verlagen. Onze leden-melkveehouders spelen hierbij een onmisbare rol. Daarom stimuleren wij onze leden om bij te dragen aan de CO2-opslag in de bodem door minimaal 10 jaar geen kerende grondbewerking uit te voeren in blijvend grasland.

Klimaat

Onze klimaatambities

Niet alleen bij coöperatie DOC Kaas, maar ook binnen de DMK Group zijn er diverse initiatieven genomen om bij te dragen aan een duurzamere wereld. De DMK Group is sinds 2021 aangesloten bij de Science Based Target Initiative (SBTi). Deze organisatie houdt toezicht op klimaatdoelen binnen de industrie, in lijn met de VN-overeenkomst van Parijs. Daarnaast is DMK sinds eind 2022 lid van Sustainable Agriculture Initiative (SAi). Dit is een internationaal samenwerkingsverband dat zich richt op het bevorderen van duurzame transformatie in de agrarische sector en de bijbehorende keten. Ons doel is om in 2030 een gemiddelde reductie van minimaal 20% van broeikasgasemissies te bereiken ten opzichte van 2020. Meer weten over DMK en haar initiatieven rondom duurzaamheid? Klik dan hier.

 

Naast het verminderen van emissies op het melkveebedrijf werken wij ook aan het verlagen van CO2 uitstoot in onze eigen productie. Onze productielocatie in Hoogeveen heeft bijvoorbeeld een eigen energiecentrale die met een warmtekrachtkoppeling gelijktijdig zowel elektriciteit als stoom kan produceren. Verder streven wij naar maximaal hergebruik van water en elektrificeren we onze productielocaties om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid om op de productielocaties groene stroom te gebruiken die is opgewekt door onze leden-melkveehouders. De agrarische sector is ten slotte de grootste producent van groene energie in Nederland!

Broeikasgasemissies in de melkveehouderij

In deze video van de Duurzame Zuivelketen wordt uitgelegd hoe broeikasgasemissies ontstaan bij de productie van melk en hoe deze emissies kunnen worden verminderd voor een toekomstbestendige melkveehouderij.