Skip to content

Kaasexpertise die loont: Uniekaas Holland B.V. wint felbegeerde Goudse kaasprijs

Alteveer Zoeteweijde uitgeroepen tot beste Goudse in de categorie belegen 48+.

Hoogeveen, 22 september 2021.

De jury van de Gouda Cheese Awards 2021 was het er uiteindelijk over eens: Zoeteweijde is de beste Goudse in zijn categorie. Uniekaas Holland B.V. en haar merk Alteveer zijn daarmee als beste uit de bus gekomen in deze speciale kaaswedstrijd. Want hier beslist de consument welke kaas het lekkerst is. En zo mag Zoeteweijde nu een jaar lang de titel ‘lekkerste kaas van Nederland’ dragen.

 

De Gouda Cheese Awards is een bijzondere kaaswedstrijd in Nederland, omdat het geen technische kaaskeuring is. In de concurrentiestrijd beslist de consument over de verschillende kazen op basis van slechts één criterium: smaak. Het concours wordt georganiseerd door het Nederlands Nationaal Kaaskeur Concours (NNKC). Dit jaar werden 23 Goudse kaasmerken ingezonden voor de categorie ‘belegen 48+’, die vervolgens in verschillende sessies werden geproefd door consumentenpanels van het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) in Wageningen. Daarna reisden de drie finalisten, waaronder Zoeteweijde, in een kaasbus door de regio’s van de Dutch Cheese Valley, waar voorbijgangers de kaas konden proeven. Last but not least werden de drie finalisten in de Goudse Waag beoordeeld door een onafhankelijke VIP-jury met Francesca van Berk en sterrenkok Martijn Kajuiter. De jury werd voorgezeten door Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda. Zoeteweijde van Uniekaas Holland B.V. kwam als winnaar uit de smaaktest.

 

“We zijn erg trots op deze prijs. Zoeteweijde wordt geproduceerd in de kaasmakerij van DOC Kaas in Alteveer in Hoogeveen, Drenthe, die precies 125 jaar geleden in gebruik werd genomen. Dankzij onze jarenlange ervaring weten wij als geen ander hoe we perfecte Goudse recepten kunnen ontwikkelen en gewoon lekkere kaas kunnen maken. We zijn verheugd dat deze inzet nu beloond wordt met deze prachtige kaasprijs”, vertelt Corrien Bakker, marketing directeur van Uniekaas Holland B.V. “Zoeteweijde is een kaas van ons premium merk Alteveer, dat staat voor een scala aan bijzondere kazen. Het recept voor Zoeteweijde, dat nu een prijs heeft gewonnen, is een absolute noviteit die nog niet in de winkelschappen verkrijgbaar is. Met deze steun zullen we de kaas in de komende maanden in de detailhandel brengen. Wie niet tot die tijd wil wachten, kan deze bijzondere kaas nu al proeven in ons museum ‘Goudse Waag’ in Gouda”.

Kaasexpertise die loont: Uniekaas Holland B.V. wint felbegeerde Goudse kaasprijs