Skip to content

Hoogeveen, 22 januari 2024

De Nederlandse zuivelindustrie heeft in 2023 voor ongeveer 3 miljard euro aan zuivelproducten uitgevoerd naar Duitsland. Daarmee zijn onze oosterburen de grootste afnemer van Nederlandse zuivelproducten. Ook voor de rest van Europa is Nederland een belangrijke voedselproducent. Maar liefst 75 procent van de Nederlandse zuivel blijft in Nederland en Europa. Dit bracht NZO-directeur Joep Rats vandaag onder de aandacht van minister Piet Adema van LNV tijdens het overhandigen van een Gouds kaasje op de Grüne Woche in Berlijn.

 

Nederlandse zuivel blijft vooral dicht bij huis. Meer dan de helft – 55 procent – van alle melk die de Nederlandse zuivelondernemingen verwerken, blijft in Nederland, België en Duitsland. Vooral Nederlandse kaas is in deze landen populair. Driekwart van de Nederlandse zuivelproductie blijft in de Europese Unie. De totale Nederlandse zuivelexport bedroeg vorig jaar circa 10 miljard euro.

 

Wat vinden Nederlanders van zuivel?

Ook in eigen land zijn zuivelproducten populair. Uit onderzoek van GfK Panel ‘Zuivelbarometer’ in opdracht van NZO blijkt dat 98 procent van alle Nederlanders zuivel drinkt en eet. Zij vinden melk en melkproducten gezond en natuurlijk. Ook is 93 procent van mening dat kaas bij Nederland hoort. Van de Nederlanders vindt 85 procent de melkveehouderij en de zuivelindustrie van belang voor de Nederlandse economie. De Nederlandse zuivelsector levert een belangrijke bijdrage aan het verdienvermogen van de BV Nederland: zeven procent van ons nationaal handelsoverschot is toe te schrijven aan zuivel.