Skip to content

André van Vliet

Maak kennis met André van Vliet, lid-melkveehouder coöperatie DOC Kaas

André van Vliet runt samen met zijn vrouw Willeke en hun zoons Sjoerd en Coen een melkvee- en akkerbouwbedrijf in Zeewolde. Daarvoor hadden ze een melkveebedrijf in Almere dat plaats moest maken voor stedenbouw. De familie Van Vliet houdt 120 melkkoeien en 70 stuks jongvee. Daarnaast verbouwen ze suikerbieten, wintertarwe, mais en gras en wordt een deel van de grond aan een tulpenkweker verhuurd.

André van Vliet

“Mooiste vak dat er is!”

 

“Onze boerderij staat op grond die in 1968 is drooggelegd – op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Als gezin genieten wij met volle teugen van het leven op het platteland. Ook onze dochter Maaike heeft een agrarische opleiding gevolgd en springt bij waar nodig. Melkveehouder zijn is het mooiste dat er is. Natuurlijk, er zijn de nodige uitdagingen en er is altijd wat te doen op de boerderij, maar tegelijkertijd heb je veel vrijheid en ben je de hele dag bezig met je dieren en het beheren van natuur en landschap. Onze zonen willen ons opvolgen en daarmee wordt ons levenswerk voortgezet. Wat kan mij meer motiveren dan dat!”

André van Vliet André van Vliet
André van Vliet

Maximaal rendement en inspraak

 

“Wij zijn in 2007 lid geworden van DOC Kaas toen we het melkveebedrijf van mijn ouders overnamen. Een bewuste keuze. Lid zijn van een zuivelcoöperatie betekent maximaal rendement en maximale inspraak voor de melkveehouder. De leden zijn eigenaar en het belang van de leden staat voorop. Dat merk je bij DOC Kaas. Het is een ‘compacte’ organisatie en de lijnen zijn kort. De bestuursleden zijn bijvoorbeeld bij alle rayonvergaderingen aanwezig en weten wat er leeft. Dat geeft vertrouwen.”

André van Vliet

Uniekaas

 

“De fusie met het Duitse DMK in 2016 was strategisch een goede zet. Het ‘oude’ DOC Kaas was te gevoelig voor prijsschommelingen in de zuivelmarkt. Dat werd onderkend én er werd actie op ondernomen. Ik was in die periode ledenraadslid en heb het proces van nabij meegemaakt, een bijzondere tijd. De herstructurering van het zuivelconcern DMK Group de jaren erna heeft goed uitgepakt – er ligt een stevig fundament met een breed product-portfolio en mooie merken. Waaronder Uniekaas, het oudste kaasmerk van Nederland. Daar ben ik mee opgegroeid en nu wordt deze kaas gemaakt van ónze melk. Daar ben ik trots op!”