Skip to content

Diergezondheid & Dierenwelzijn

Diergezondheid & Dierenwelzijn 

Een gezonde koe is de basis van ieder melkveebedrijf. Want een gezonde koe leeft langer, geeft meer melk én zorgt voor werkplezier van de melkveehouder. Dat begint bij het kalf: een goede start is van groot belang voor de gezondheid en de productiviteit in het verdere leven van een koe.

 

Alle bij DOC Kaas aangesloten melkveehouders monitoren de dier- en kalfgezondheid aan de hand van KoeMonitor en KalfOK. KoeMonitor is een systeem van de Nederlandse zuivel om diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid te waarborgen. Het zorgt ervoor dat melkveehouders en zuivelondernemingen, aantoonbaar voldoen aan Europese en nationale wet- en regelgeving. KalfOK geeft melkveehouders elk kwartaal inzicht in de kwaliteit van hun kalveropfok. Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met melkveehouders, dierenartsen, diergezondheidsexperts en vertegenwoordigers van ZuivelNL.

Diergezondheid & Dierenwelzijn

Lid-melkveehouders Kerst en Corrie Bangma uit Sondel

“Werkplezier staat bij ons voorop en dat begint bij gezonde koeien die goed in hun vel zitten – daar zijn wij dag en nacht mee bezig! De basis daarvoor is bij ons goede huisvesting mét weidegang en gezond, smaakvol voer.”

 

De maatschap Bangma-Trinks heeft zo’n 50 melkkoeien en 30 stuks jongvee. Corrie werkt fulltime op het melkveebedrijf en Kerst heeft ook nog werk buitenshuis. Kerst en Corrie zijn de zesde generatie Bangma en de zevende generatie staat al klaar. “Onze twee oudste zoons willen het melkveebedrijf overnemen.”

 

“Wij hebben een gesloten bedrijfsvoering en kopen dus geen koeien aan,” vertelt Corrie. “Wij doen onze eigen jongveeopfok en dat voorkomt mogelijke insleep van dierziekten. Ons bedrijf heeft een hoge gezondheidsstatus en wij hoeven geen antibiotica te gebruiken. Daar draagt de voeding ook aan bij, want goed voer is cruciaal voor een gezonde koe en dat begint al bij het jongvee.”

Diergezondheid & Dierenwelzijn

Weidevogels

“We hebben genoeg land om ons eigen voer te verbouwen. Naast mais en gras voeren wij onze koeien luzerne. Dat is een bron van eiwitten met veel vezels, heel structuurrijk en gezond. Een koe moet veel herkauwen en dat stimuleer je met luzerne, omdat daar een stengeltje aan zit.” Maar luzerne heeft meer goede eigenschappen, vertelt Corrie. “In het voorjaar is het een trekpleister voor weidevogels en op de bloemetjes komen veel bijen en vlinders af. Omdat luzerne stikstof uit de lucht bindt en afgeeft aan de bodem, hoef je het niet meer te bemesten. Daarnaast wortelt het heel diep wat goed is voor de bodemstructuur.“

Diergezondheid & Dierenwelzijn

Ook ‘s nachts in de wei

“We hebben een ruime beweidbare huiskavel van 30 ha en laten de koeien zoveel mogelijk in de wei. Ook het jongvee. En in de zomer weiden we ook vaak ’s nachts. Als het heel warm is kunnen de koeien kiezen of ze in de wei of in de stal zijn. In de stal hangen ventilatoren en dat briesje maakt het lekker koel – dat is voor ons ook fijn als we aan het werk zijn. En we hebben LED-verlichting. Die geeft helderder en meer licht, en daar voelen koeien zich beter bij. De ligboxen in de stal hebben een koematras en zijn zo ingericht dat de koe meer ruimte heeft om makkelijk te gaan liggen en op te staan. En er hangen koeborstels in de stal – die zijn altijd bezet!”

Diergezondheid & Dierenwelzijn

Jongvee

“Het verzorgen van het jongvee is volledig mijn domein. Dat vind ik de beste werkwijze,” legt Corrie uit. “Ik kan alles dan goed in de gaten houden en de kalveren krijgen optimaal aandacht. Hygiënisch en nauwkeurig werken, én goede voeding is de basis voor gezond jongvee. We hebben een aparte stal voor het jongvee van 0 tot 1 jaar. Een frisse, open ruimte met strohokken afgestemd op de leeftijd van het jongvee. Dat vinden de dieren prettig, maar draagt ook bij aan mijn werkplezier!”