Skip to content

Maatschappelijke

betrokkenheid

Maatschappelijke betrokkenheid

Letterlijk de staldeuren openen en mensen rondleiden op het melkveebedrijf. Dat is de beste manier om te laten zien hoe wij werken aan een verdere verduurzaming van de melkveehouderij. Onze melkveehouders vertellen graag en met trots over hun melkveebedrijf.

Maatschappelijke betrokkenheid

Lid-melkveehouders Wilma en Bert Zonnenberg uit Herpen

“Een bezoek aan een boerderij herinneren kinderen zich jaren later nog”

 

Wilma en Bert Zonnenberg zijn sinds 2009 ‘Klasseboeren’. Naast het runnen van hun melkveebedrijf in het Brabantse Herpen geven zij via de Vereniging Klasseboeren boerderijeducatie aan schoolkinderen. “Wij willen dat kinderen begrijpen waar melk vandaan komt en hoe een koe in elkaar zit. En waar kun je dat beter laten zien dan op de boerderij.”

 

“We ontvangen zo’n 15 keer per jaar leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs. In het begin schrok ik ervan hoe weinig de meeste kinderen weten over dieren en voedsel. Bijvoorbeeld dat kaas van melk wordt gemaakt en dat een aardappel in de grond groeit en een appel aan de boom.”

Beleven, ruiken & proeven

De kinderen worden bij de familie Zonnenberg in een schuur ontvangen die is ingericht als klaslokaal. “Eerst vertellen we kort iets over het melkveebedrijf en wat we gaan doen. Dan krijgen ze stofjassen en laarzen aan en gaan we naar de dieren. Afhankelijk van leeftijd en opleiding krijgen ze een rondleiding met opdrachten om te kijken of ze de theorie hebben begrepen. Of mogen ze helpen met melken en kunnen dan de melkstellen onderhangen. Andere klusjes zijn het kalverhok schoonmaken, jongvee voeren en strooien. Voor de oudere kinderen wisselen we dit soort taken af met theorie over voeding of bijvoorbeeld een les inseminatie. Maar voorop staat de ‘ervaring’. Je kunt kinderen wel uitleggen wat er gebeurt op een melkveebedrijf, maar het blijft veel beter hangen als ze het zelf kunnen beleven, ruiken en proeven. Een bezoek aan een boerderij herinneren kinderen zich jaren later nog!”

Maatschappelijke betrokkenheid Maatschappelijke betrokkenheid Maatschappelijke betrokkenheid